Siparişten Teslimata Kontrol ve İzlenebilirlik

Siparişten Teslimata Kontrol ve İzlenebilirlik Yazar : Nedim DUĞANCI, Sistem Analisti

Günümüzde PLC teknolojilerinin üretim proseslerine daha fazla dahil olmasıyla proseslerimiz artık daha “otomatik.” Peki bu teknolojinin bizlere sunduğu tüm nimetlerden faydalanabiliyor muyuz?

Ürünlerimiz hakkında geri bildirim alırken, bu spesifik ürünün hangi koşullarda üretildiği, üretim esnasındaki parametreleri, kullanılan hammadde gibi verilerin bizler için artık daha önemli olmaya başladığı su götürmez bir gerçek. Bu bilgiler, ürünümüzün kalitesini güvence altına almak isteyen bizlerin haricinde müşterilerimiz tarafından da talep edilebiliyor. Bunlara ek olarak, Endüstri 4.0’ın hayatımıza daha fazla girmesiyle, müşteri taleplerine özel üretimler de yapıp siparişe özel proses ayarlamaları yapabiliyor olmamız giderek daha fazla hissettiğimiz bir ihtiyaç haline gelmeye başlıyor.

Öncelikle Doruk Otomasyon olarak MES çözümlerimizin esnek “entegrasyon” yeteneği ile mevcut ERP çözümlerinize entegre olabilmesinin yanı sıra, yukarıda bahsettiğimiz üretim proseslerinin takibi, kontrolü ve müdahalesi için PLC altyapınızla da entegre olabildiğini gururla söyleyebiliriz. Sahada koşmakta olan PLC sistemlerinin anlık verilerinin izlenebilmesi ve müdahale edilebilmesi için uluslararası standart olarak ortaya çıkan ve bugün en yaygın iletişim standardı olan OPC altyapısının standartlarını belirleyen ve yeni gelişmelerini gerçekleştiren OPC Foundation organizasyonunun “Corporate Member”ı olarak PLC’lerinizle “konuşabilmek” için altyapımız hazır ve yeni teknolojileri sürekli entegre hale getiriyoruz.

Hayal edin. Web üzerinden sipariş alıyorsunuz. Sipariş esnasındaki bir bilgi, seçim ya da talep, talep edilen ürünün bir özelliğini (ya da üretim esnasındaki bir parametreyi) içeriyor. Ardından bu sipariş ERP sisteminize düşüyor. Buradan gerekli kontrollerden geçtikten sonra “Üretim Siparişi” olarak yayınlanıyor ya da sahadaki üretim sorumlularına ulaşıyor. Aynı zamanda, entegre olabilme yeteneğimiz ile ProMANAGE sistemine düşüyor. ProMANAGE üzerindeki iş emri, sahadaki cihazlarımıza ulaştırılıyor ve operatör, operatör arayüzlerimizle bu iş emrine start veriyor. Bu noktada, sipariş esnasında müşterinin verdiği özel talep ProMANAGE tarafından PLC’ye aktarılıyor ve üretim, bu özelliğe/parametreye göre gerçekleşiyor. Bu sayede müşterinin talebi, ek hiçbir veri girişine, personel eforuna ve ortalıkta dolaşan kağıt formlara gerek kalmadan üretim esnasında gerçekleşiyor. İşte sihir bu.

Bir şeyi daha hayal edin; Müşteriniz bir üründen bir şikayetini iletiyor. Ürünün üzerindeki tek bir tanımlayıcıdan, hangi makinede/sahada üretildiğini ve üretilirken hangi proses verisinin kullanıldığını tek tuşla görebiliyorsunuz. Ve belki de sorunlu olan bu proses değerini hemen Ar-Ge ekibinize iletip revizyonlar yapıyorsunuz.

Bunun için tek ihtiyacınız, üretim makinenizin PLC kontrolü altında olması ve ProMANAGE sistemi ile PLC’lerinizi entegre etmek. Ardından her ürününüzün üretim esnasındaki tüm proses verileri kayıt altına alınabilir ve geri izlenebilir.

Sonuç olarak PLC’leriniz sadece “kontrolcü” olarak kalmamalı. ProMANAGE ile entegre olarak her üretim siparişinden gelen parametreleri “dinlemeli” ve ne yapmakta olduklarını “söylemeli.” Bunun için teknoloji altyapımız hazır, biz hazırız.