İş Modellerimiz, Ürünlerimiz ve Hizmetlerimiz ile Acilen Değişmeliyiz

İş Modellerimiz, Ürünlerimiz ve Hizmetlerimiz ile Acilen Değişmeliyiz Yazar : Aylin Özden, Uluslararası Genişlemeden Sorumlu YKU

“Yeni iş modelleri; müşteriler ve tedarikçiler ile çok sıkı ve güvene dayalı stratejik beraberlikler/takımlar kurabilmeyi, onlarla aynı takımda olduğunu hissedebilmeyi, takım olarak hareket edebilmeyi ve takım olarak değişebilmeyi gerektiriyor.

Yeniçağ, bundan 25 yıl önce kişisel bilgisayarlar, İnternet ve mobil teknolojilerin yaygınlaşması ile başladı. O çağın başında doğan ve günümüzde “dijital destekler ile yaşamını sürdüren (!) nesil”, şu anda karar vericiler arasında girmeye başladı. Onların tüm beklentileri ve yaşam tarzları bizlerden farklı…

Dijital araç kullanımları ile yaşam kalitelerini beslenme, sağlık, spor, eğlence, eğitim, alışveriş alanlarında son derece kaliteli, ekonomik, gelişmiş biçimde ve istedikleri gibi yönetebilmeleri onların normali. Üstelik bunu çok az vakit harcayarak yapabiliyorlar. Fiziksel olarak yalnızmış gibi gözükseler de dijital ortamlardaki grupları ve arkadaşları ve hatta oyun partnerleri (!) ile takım çalışmalarına daha alışkın ve daha yatkınlar.

Bu kuşak, şu anda 20’li yaşlarını sürdüren; karar vericiler arasında yerlerini almış veya alacak olan kuşak.

Tüm sanayi firmalarımız kesin biçimde bu kuşaktan pek çok temsilcinin fikrini alarak yeni ürün ve iş modelleri geliştirerek değişen dünyaya nasıl adapte olacağını kurgulamak durumunda.

Konu anasanayiden başlayarak en alttaki hammadde üreticisine kadar uzanan tüm zinciri kapsıyor.

Konuya çok daha üst bir boyuttan; işletmelerimizi robotlar ve yazılımlar, yapay zeka uygulamaları ile donatarak karanlık fabrikaya dönüşmemizin yeterli olmayacağı, farklı bir boyuttan bakmak durumundayız.

Yeni iş modelleri;

  • Ürün ve hizmetler konusunda stratejik ve radikal kararlar verebilmeyi,
  • İşletmenin ürün tasarımından üretim hattı ve üretim yöntemlerine hatta pazarlamasına dek her fonksiyonu için inovatif düşünce ve geliştirmeleri, temel değerler merkezine koymayı,
  • Müşteriler (sadece ana sanayi değil, son kullanıcı da) ve tedarikçiler (sadece yarı mamul değil, hizmet ve teknoloji tedarikçileri de) ile çok sıkı ve güvene dayalı stratejik beraberlikler/takımlar kurabilmeyi, onlarla aynı takımda olduğunu hissedebilmeyi, takım olarak hareket edebilmeyi ve takım olarak değişebilmeyi gerektiriyor.
  • Müşterilerin gelecekteki ihtiyaçlarını bugünden karşılayacak inovasyona vakit ayırmayı,

Ürün, üretim, satış ve tedarik zincirinde değişen yaşam stillerinin gereklerini yerine getirmesi açısından kilit konumda sanayi sektörleri, iş modellerini ve iş yapış süreçlerini gözden geçirmek durumundadır.